Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΕΓΧΩΡΙΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


ΕΓΧΩΡΙΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


Η Εγχώριος Περιουσία αποτελεί μοναδική και σημαντική κατάκτηση, τον μοχλό αλλά και τον εγγυητή ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και ένα ισχυρό μηχανισμό παρέμβασης για την εφαρμογή πρότυπων καινοτόμων και προοδευτικών μέτρων.

Αποτελεί προνόμιο σε όλη την Ελλάδα. Πλεονέκτημα του Δήμου. Είναι η δική μας περιουσία.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτύξει τη δυναμική που προσδοκούσαν οι νομοθέτες και ο ρόλος περιορίζεται στη διαφύλαξη της περιουσίας αυτής. Ετσι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην ιδιαιτερότητα του θεσμού και στα γρανάζια της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, κινδυνεύει να γίνει θεσμός χωρίς θετική παρεμβατικότητα.

Η Εγχώριος Περιουσία πρέπει να γίνει κατανοητό στους Κυθήριους και τους Αντικυθήριους ότι αποτελεί δική τους περιουσία.

Η αποτελεσματική προστασία της δεν διασφαλίζεται με δικαστικές διαδικασίες αλλά εναπόκειται κυρίως στον «πατριωτισμό» του κάθε Τσιριγώτη.

Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται να νιώσει ο κάθε Τσιριγώτης κοντά του την Εγχώριο Περιουσία. Να νιώσει ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής του, ότι προστατεύει τη δική του ατομική περιουσία, λαμβάνοντας υπόψη τα νομικά κενά και ασάφειες.

Για αυτό πρέπει να καθοριστούν σαφής, απλοί και κατανοητοί  κανόνες στο πότε η  Εγχώριος Περιουσία εγείρει αξιώσεις ιδιοκτησίας απέναντι σε Ιδιώτες.

Ένας βασικός και αδιαπραγμάτευτος κανόνας μπορεί να είναι ότι:

Σε ιδιοκτησίες όπου εμφανίζεται ανθρωπογενής δραστηριότητα (π.χ  τοίχοι, αναβαθμίδες, σπιτάκια, αλώνια, πηλορύχια, ελιές  κλπ), η Εγχώριος Περιουσία δεν εγείρει αξιώσεις ιδιοκτησίας απέναντι σε Ιδιώτες

Εγχώριος και Δήμος πρέπει να έχουν τον ίδιο στόχο, να έχουν συνέργεια και συμπληρωματικότητα στη δραστηριότητάς τους.

Θα καλέσουμε την Εγχώριο να συζητήσουμε και να αποκτήσουμε κοινό βηματισμό για το καλό των νησιών και των πολιτών.

Θα επιδιώξουμε  τη πιλοτική  χρηματοδότηση  της Κτηματογράφησης  της Εγχωρίου Περιουσίας, αλλά και τοπικού δασολογίου  από το Ε.Π «Περιβάλλον – Υποδομές Μεταφορών – Αειφόρος Ανάπτυξη».

Με αυτό τον τρόπο θα λύσουμε θέματα που άπτονται του ιδιοκτησιακού, αλλά και δασικού θέματος που απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας, αλλά αποτελούν και τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Κτηματολόγιο και Δασολόγιο θα αποτελέσουν μέρος της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) του Δήμου το οποίο θα δημοπρατήσουμε άμεσα.

Θέτουμε  τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στη βάση του χωρικού σχεδιασμού και έχει αποτέλεσμα τόσο τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης (Τ.Ο.Π.Α), όσο τα Σχέδια Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) ή άλλα Σχέδια Οργάνωσης του Χώρου στα οποία έχουν ενσωματωθεί οι παράμετροι και κατευθύνσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού (διασφαλίζοντας πρακτικά την ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος) ρυθμίζοντας τις Χρήσεις Γης και κατανέμοντας την ανάπτυξη σε κάθε τόπο με δίκαιο τρόπο για το κοινωνικό σύνολο, μετά από ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες στο κοντινότερο για τον πολίτη διοικητικό επίπεδο, δηλαδή αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Η Χωροταξία μεταξύ των άλλων ρυθμίζοντας τις Χρήσεις Γης κατανέμει την ανάπτυξη σε κάθε τόπο με δίκαιο τρόπο για το κοινωνικό σύνολο.

Έτσι θα διασφαλίσουμε την εύκολη και γρήγορη αδειοδότηση των επιχειρηματικών και λοιπών δραστηριοτήτων ευνοώντας την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις  και τελικά  τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του τοπικού εισοδήματος.