Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ


ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ

Το πρόβλημα της εξωτερικής συγκοινωνίας  έχει να κάνει κυρίως με το μικρό μέγεθος της επιβατικής κίνησης κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, γεγονός που συνδυάζεται και με την περιορισμένη χρονικά τουριστική περίοδο.

Οι επιχειρηματίες της ακτοπλοΐας όποτε υπάρχει κίνηση θα διαθέτουν πλοίο γιατί τότε  θα αποτελεί κερδοφόρα δραστηριότητα για αυτούς.

Παράλληλα το Κράτος έχει υποχρέωση βάση του άρθρου 101 του Συντάγματος να προστατεύει τη νησιωτικότητα. Ωστόσο οι πολιτικές του Μνημονίου περιόρισαν τους διαθέσιμους πόρους για την επιδότηση της ακτοπλοΐας (6 εκ € μόνο για φέτος και πόσα ακόμη τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική).

Επειδή δεν είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο θα τυγχάνει να συναντάται ο Υπουργός Παιδείας με τον Πρωθυπουργό στο Άγιο Όρος και να λύνει προσωρινά το πρόβλημα της συγκοινωνίας των νησιών μας , απαιτείται να κινηθούμε σαν κοινωνία οργανωμένα και τεκμηριωμένα.

Γι αυτό έως ότου ολοκληρωθεί η Ολοκληρωμένη Μελέτη Τουριστικής Ανάπτυξης που σε συνέργεια με το ολοκληρωμένο προγράμματος τουριστικής προβολής, αλλά και έως ότου αποδώσει η υλοποίηση του ολοκληρωμένου τοπικού σχεδιασμού  θα προβούμε σε:

·         Άμεση σύγκλιση (εντός του Ιουνίου) υπό την αιγίδα του Δήμου όλων των Κυθηραικών φορέων, Σωματείων, Ιδρυμάτων, Ενώσεων πολιτών, προσωπικοτήτων, Βουλευτών και πολιτευτών του Πειραιά, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειακών συμβούλων Πειραιά, Δημάρχων Δήμων που επηρεάζονται,  προκειμένου να τεθεί το πρόβλημα και να χαραχθεί στρατηγική εγκαίρως.

·         Συνεννόηση και συνεργασία για ανάληψη κοινής δράσης με νησιώτικους Δήμους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά (Σποράδες, Θάσος κλπ)

·         Αποτύπωση των στοιχείων της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών μας και την επίδρασή σε αυτά της αλλαγής καθεστώτος της συγκοινωνίας.

·         Εξασφάλιση της συνέχισης της γραμμής Νεάπολη – Κύθηρα – Αντικύθηρα με τη χορήγηση επιδότησης

·         Άμεσες παρεμβάσεις (μέσα στο καλοκαίρι)  σε όλα τα θεσμικά όργανα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το χειμώνα θα εξακολουθήσει να υπάρχει πλήρης, ασφαλής και αξιόπιστη συγκοινωνία.

 

Σε ότι αφορά τα άλλα μέσα συγκοινωνίας (αεροπλάνα, υδροπλάνα), οι θέσεις μας περιγράφονται στο Κεφάλαιο «Βασικές Πύλες των νησιών μας»

 

Διεκδικούμε Βιώσιμη,  Σταθερή, Ασφαλή Συγκοινωνία.

Για μας αποτελεί τη γέφυρα με τη ζωή και τις ανάγκες της.

Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει Ζωή.