Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ


ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Στο Δήμο Κυθήρων από το σύνολο των εργαζομένων,  ο πρωτογενής τομέας απασχολεί το 18,16%. Η ανεργία λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί και το φαινόμενο εντείνεται από την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία  απασχολεί μόνο το 1/5 αυτών που απασχολούσε το 2007. Παράλληλα οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα δημιουργεί εποχιακές θέσεις εργασίας.

Ο πρωτογενής τομέας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης απορροφώντας μεταξύ των άλλων τους κλυδωνισμούς της κρίσης, μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για το λόγο αυτό:

·         Εκπονούμε ολοκληρωμένη μελέτη, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Αττικής, για την αναδιάρθρωση και τους προσανατολισμούς της πρωτογενούς παραγωγής στα νησιά μας, τη συνέργεια και συμπληρωματικότητα που μπορεί να αναπτύξει με τους άλλους τομείς της οικονομίας.

·         Διεκδικούμε τη στελέχωση του Γραφείου της Περιφέρειας στα Κύθηρα τουλάχιστον με Γεωπόνο και Κτηνίατρο.

·         Θα οριστεί αρμόδιος εργαζόμενος στο Δήμο για την ενημέρωση των Γεωργών σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης τους από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

·         Ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα των παραγωγών σε Κοιν.σεπ Παραγωγικής κατεύθυνσης, οι οποίοι συγχρηματοδοτούνται από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τόσο ως την παραγωγική τους δραστηριότητα, όσο και την ασφαλιστική και φορολογική τους κατάσταση. (Οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου δημιουργούν περίπου το 10% των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη σήμερα).

·         Προωθούμε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των γεωργών στη σύγχρονη παραγωγική διαδικασία και η ανταλλαγή καλών πρακτικών με άλλες περιοχές.

·         Ενθαρρύνουμε τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών τρόπων παραγωγής, που μπορεί να ενταχθεί στο σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών με σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, αλλά και στη διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής. Τέτοιες ενδεικτικές δράσεις μπορεί να αφορούν:

1.     Ανάδειξη και αποκατάσταση Παραδοσιακών αγροτικών καταλυμάτων  «Σπιτάκια»

2.     Ανάδειξη και πρότυπη εφαρμογή Παραδοσιακών ορθών Οικολογικών Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Πρακτικών

3.     Ανάδειξη και εφαρμογή του Παραδοσιακού Τρόπου Διατροφής

4.     Φυτεύσεις – αναδασώσεις για την προστασία της φύσης και τη συγκράτηση του χώματος

5.     Δημιουργία Λαογραφικού μουσείου (Παραδοσιακός Φούρνος και τα εργαλεία του)

 

Το σύνολο των παραπάνω δράσεων μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού και παράλληλα να αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία συνεργιών και συμπληρωματικοτήτων με την ανάπτυξη της βιολογικής πρωτογενούς  παραγωγής. Τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στο νησί, όπως έχει αναφερθεί είναι κυρίως λάδι, μέλι, κρασί, αυγά κλπ. Τα περισσότερα από αυτά τυποποιούνται και είναι πιστοποιημένα. Η τάση είναι να αυξηθεί η βιολογικού προσανατολισμού παραγωγή, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή αφορά μόνο το 4% των εκμεταλλεύσεων, με ιδιοκτήτες κυρίως άτομα νέων ηλικιών. Παράλληλα η τυποποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων της συμβατικής παραγωγής η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, θα δημιουργήσει καλλίτερες συνθήκες προβολής και προώθησης.

·         Θεσμοθετούμε σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις παραγωγών το καλάθι των «Κυθηραικών Προϊόντων» και το προβάλλουμε, εκμεταλλευόμενοι τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες της επόμενης Προγραμματικής περιόδου. Η προώθηση των τοπικών προϊόντων θα ενσωματωθεί σε κάθε δράση τουριστικής προβολής των νησιών μας

·         Θεσμοθετούμε Δημοτικό  Αριστείο για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και παράλληλα το σήμα ποιότητας για τα πιστοποιημένα προϊόντα.

·         Παρεμβαίνουμε συμβουλευτικά για την επίτευξη Τοπικού συμφώνου παραγωγής και κατανάλωσης – Τοπικό σύμφωνο διαδραστικότητας των παραγωγικών τομέων. Αποτελεί μορφή Συμβολαιακής γεωργίας  σε τοπικό επίπεδο. Οι έμποροι σε συνεννόηση με τους παραγωγούς απορροφούν το σύνολο της ντόπιας γεωργικής παραγωγής, περιορίζοντας τις «εισαγωγές» στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.

·         Παρεμβαίνουμε για την ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας σε όσα προϊόντα η Κυθηραική Γή μπορεί να δεχθεί (πχ αρωματικά φυτά, ρόδια, σαλιγκάρια, φραγκόσυκα κλπ). Θα ενημερώσουμε και θα φέρουμε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, ή ενώσεις παραγωγών με τους  μεγαλύτερους λειτουργούς  οίκους της συμβολαιακής γεωργίας στην Ελλάδα (πχ Τράπεζα Πειραιώς κλπ).

·         Ενθαρρύνουμε τη Συνέργεια και Συμπληρωματικότητα της δραστηριότητας των  Επιχειρηματιών του τουρισμού με τους παραγωγούς. Οι Ξενοδόχοι σε συνεργασία με τους εστιάτορες μπορεί να εντάξουν στην προσφορά τους προς τους τουρίστες τη ξενάγηση στα μποστάνια, μελισσοκομία ή σε άλλα μέρη παραγωγικής δραστηριότητας. Επιχειρήσεις τύπου  Κοιν.σεπ  που θα δημιουργηθούν μπορεί να αναλάβουν την ξενάγηση.

·         Αναβαθμίζουμε τη Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων σε θεσμό που υπερβαίνει τα όρια των νησιών μας και την εμπλουτίζουμε:

1.     Θα έχει διάρκεια 3 ημερών

2.     Θα περιλαμβάνει επιμορφωτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες τόσο στους παραγωγούς, όσο και για τους επισκέπτες

3.     Πέρα της καθιερωμένης χοροεσπερίδας, θα ενσωματώνει  και με άλλες πολιτιστικές κυρίως δραστηριότητες.

·         Σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τον εμπορικό σύλλογο θα εξετάσουμε την πιθανότητα:

1.     μόνιμων υποδομών Δημοτικής Αγοράς με τη διαμόρφωση κτιρίου  του Δήμου στα Φράτσια, εξοπλίζοντάς το κατάλληλα. Οι παραγωγοί θα μπορούν σε μόνιμη βάση να διαθέτουν τα προϊόντα τους

2.     δημιουργίας καταστήματος σε κεντρικό σημείο της Αθήνας όπου θα διατίθενται σε μόνιμη βάση τα Κυθηραικά προϊόντα.

·         Κατασκευάζουμε τα απαιτούμενα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής που θα προσδιορίσει η ολοκληρωμένη μελέτη για την αναδιάρθρωση και τους προσανατολισμούς της πρωτογενούς παραγωγής στα νησιά μας, επισκευάζουμε και αξιοποιούμε τα υφιστάμενα.

Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε πλήρως κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020  (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη» και «Θάλασσα - Αλιεία» με π/υ 4,7 δις € του Υπουργείου Γεωργίας). 

Σε ορίζοντα 5ετίας εκτιμούμε ότι θα  δημιουργηθούν περίπου 150 νέες θέσεις εργασίας και το τοπικό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 1.500.000 €.

Ειδικά για την κτηνοτροφία:

·         Στο πλαίσιο της μελέτης του Σχεδίου Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) θα θεσμοθετήσουμε και οριοθετήσουμε τις περιοχές βόσκησης – Κτηνοτροφικά πάρκα.

Είναι χώροι που αφενός μπορεί να ασκείται νόμιμα η κτηνοτροφία, αλλά μπορεί να τύχουν σημαντικής χρηματοδότησης από κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να αποκτήσουν κατάλληλες κοινόχρηστες υποδομές λειτουργίας και ασφάλειας οι κτηνοτρόφοι.

·         Μετά την ψήφιση του νέου ΠΔ 23/2014 για την αδειοδότηση Σφαγείων σε μικρά νησιά, θα προχωρήσουμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες ίδρυσής τους σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και ιδιώτες. Σήμερα επιδοτείται η δημιουργία σφαγίων μόνο από ιδιώτες επενδυτές σύμφωνα με την 4708/155641/ 13-12-2013 πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ειδικά για τη Μελισσοκομία:

·         Εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας και προστασία της υφιστάμενης η οποία βαίνει κάθε χρόνο μειούμενη είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε λόγο εξαφάνισής της, λόγω δάσωσης.

Μέσα στο πλαίσιο της μελέτης του Σχεδίου Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π)  ορίζονται Μελισσοκομικά Πάρκα, μέσα στα οποία χρηματοδοτείται ο εμπλουτισμός της μελισσοχλωρίδας και άλλων υποδομών (ποτίσματος, πυρασφάλειας κλπ). Παράλληλα εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη καλλιεργειών αρωματικών φυτών θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.

·         Συνεργαζόμαστε με Πανεπιστημιακό Γεωπονικό Εργαστήριο ώστε να δημιουργηθεί παράρτημά του στο χώρο του Μελισσοκομικού Πάρκου όταν υλοποιηθεί.

·         Παρεμβαίνουμε θεσμικά και σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό συνεταιρισμό, αλλά και άλλους φορείς ώστε η ζάχαρη που είναι ζωοτροφή με καταλληλότερο και γενναιότερο τρόπο.

·         Αναπτύσσουμε σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό συνεταιρισμό κατάλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαφύλαξη της ποιότητας και της φήμης του μελιού μας.

·         Καθιερώνουμε ετήσια ημερίδα προβολής και ενημέρωσης των επισκεπτών των νησιών μας για την παραδοσιακή μελισσοκομική πρακτική παραγωγής διαφόρων προϊόντων της μέλισσας.

 

Ειδικά για την Αλιεία θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αναβάθμισης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των αλιευτικών καταφυγίων μέσα από τις πιστώσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα - Αλιεία» με π/υ 0,5 εκ €.