Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ


ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια την ατμομηχανή της τοπικής ανάπτυξης. Απασχολούσε (έως το 2007) το 19% του εργατικού δυναμικού (250 – 300 εργαζόμενους) και συνέβαλε με περίπου 20.000.000 € στην τοπική οικονομία. Από τα έσοδα αυτά περίπου το 15 % αφορούσε σε τοπικά παραγόμενα οικοδομικά υλικά.

Υπήρχαν 14 οικοδομικές επιχειρήσεις και ακόμη περίπου 70 ατομικές οι οποίες σήκωναν το μεγάλο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα οφείλονταν κυρίως:

  • Στην κατασκευή πρώτης κατοικίας
  • Στην κατασκευή δευτερεύουσας και παραθεριστικής κατοικίας
  • Στην ανέγερση τουριστικών μονάδων
  • Στη συντήρηση των παλιών κτιρίων και στη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών τους

 

Σήμερα η δραστηριότητα αυτή λόγω της κρίσης έχει πέσει στο 20 % αυτής του 2007,  με αντίστοιχη επίπτωση στο τοπικό εισόδημα και την απασχόληση. Παράλληλα η ανάπτυξη  της δραστηριότητας αντιμετωπίζει πολλά γραφειοκρατικά, αλλά και θεσμικά, εμπόδια, όπως:

  • Χωροθέτησης και χρήσεων Γής
  • Ιδιοκτησιακά
  • Διάθεσης αποβλήτων
  • Καθυστερήσεις στην Πολεοδομία και άλλες υπηρεσίες του Πειραιά κλπ.

 

Στα νησιά μας υπάρχουν πάνω από 4.200 κτίρια που εξυπηρετούν διάφορες χρήσεις. Από τα κτίρια αυτά το 73  % είναι με πέτρινο φέροντα και αφορούν κυρίως κατασκευές προ του 1960. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται επισκευή και ενεργειακή βελτίωση.

Από θεσμοθετημένη Οικιστικά Έκταση (εκτάσεις εντός ορίων οικισμών)  μόνο το 14,7 % έχει δομηθεί. Επομένως ο ισχυρισμός περί υπερδόμησης στο νησί δεν ευσταθεί.

Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας και το επιδιώκουμε με διάφορα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουμε εξαγγείλει και σε άλλες ενότητες του προγράμματός μας όπως:

1.Με τον καθορισμό των Χρήσεων Γής μέσα από τη μελέτη του Σχεδίου Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) που θα αναθέσουμε άμεσα. Έτσι:

·         Θέματα που άπτονται της δασικής και αρχαιολογικής αρμοδιότητας θα διευθετηθούν συνολικά, ενώ η κτηματογράφηση της Εγχωρίου Περιουσίας θα δώσει λύση σε θέματα που άπτονται του Ιδιοκτησιακού.

·         Με τη Χωροταξία (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π),  μεταξύ των άλλων, ενσωματώνουμε τις παραμέτρους και κατευθύνσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού (διασφαλίζοντας τεκμηριωμένα την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος).

·         Επιπλέον δημιουργούνται υπεραξίες στην περιουσία των πολιτών και αναπτύσσεται το Real estate.

Τα σχέδια χρήσεων Γής, μεταξύ των άλλων, θα προσδιορίσουν τη φέρουσα ικανότητα των επιμέρους φυσικών συστημάτων και πιθανόν θα υποδείξουν περιοχές με δυνατότητα υποδοχής οργανωμένης δόμησης.

2. Με την ενθάρρυνση εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων κυρίως στη συντήρηση των παλιών κτιρίων και στη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών τους, όπως:

 

·          «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» με π/υ 50 εκ €, του Ε.Π «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (βλέπε ενότητα Ενέργεια – Εξοικονόμηση)

·         «Εξοικονόμηση κατ Οίκον» του ΥΠΕΚΑ

 

3. Με την Οργάνωση και Στελέχωση Πολεοδομικής Υπηρεσίας στο Δήμο (βλέπε ενότητα Θεσμικές Παρεμβάσεις)

4. Με ενθάρρυνση του παραδοσιακού τρόπου δόμησης, ώστε να χρησιμοποιούνται ακόμη περισσότερα τοπικά υλικά και να μένει περισσότερο εισόδημα στα νησιά μας.

5. Με την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων εκμάθησης τοπικών παραδοσιακών οικοδομικών τεχνικών και την ανάδειξή τους.

 

 

Η ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας, θα σηματοδοτήσει την  αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας συνολικά.