Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΝΕΟ ΕΣΠΑ_ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ


ΝΕΟ ΕΣΠΑ_ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Η τεχνογνωσία που διαθέτουμε και η άμεση εκτέλεση μελετών θα μας δώσει την ευκαιρία να συγχρηματοδοτηθούμε από νέο ΕΣΠΑ πάνω από 30.000.000 € υποδομές που θα υποστηρίζουν τους παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας μας. Με 75.000 € ανά ανθρ/έτος εργασίας εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσουμε 400 θέσεις εργασίας όλα αυτά τα έτη.

Κάθε ευρώ που θα εκταμιεύεται δεν θα είναι μια δαπάνη αλλά μια επένδυση….

Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και ειδικότερα:

1.     από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής 2014 - 2020 το οποίο έχει διαθέσιμα 934 εκ €,

2.     το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Υποδομές Μεταφορών – Αειφόρος Ανάπτυξη» το οποίο έχει διαθέσιμα 4,3  δις € για αντίστοιχα έργα.

3.     Σημαντικά ποσά για τη χρηματοδότηση έργων υπάρχουν και από το Πράσινο Ταμείο.

4.     Για τη διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών οι πόροι θα εξευρεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» και συγκεκριμένα από τους άξονες «Αναβάθμιση ικανοτήτων ΟΤΑ Α και Β Βαθμού», «Αναδιοργάνωση Δομών και Λειτουργίας»,  «Διοίκηση βάση στόχων – Αξιολόγηση ανθρώπινου Δυναμικού». Το πρόγραμμα αυτό διαθέτει για τους σκοπούς αυτούς 394 εκ. €.

5.     Για την επιχειρηματικότητα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα» με π/υ 2 δις €.

6.     Για την Απασχόληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση- Κατάρτιση» με π/υ 2,15 δις €.

  1. Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Αγροτική Ανάπτυξη» και «Θάλασσα - Αλιεία» με π/υ 4,7 δις €.

Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 ο Δήμος μας εξασφάλισε  μόλις 2.397.686 €, ενώ ο μέσος όρος των άλλων νησιών ήταν 19.257.128 €.

Β. Από τη συστηματικότερη είσπραξη των Δημοτικών τελών. Για παράδειγμα η είσπραξη των τελών παρεπιδημούντων (επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος) θα δώσει την ευκαιρία στο Δήμο να υλοποιεί σε ετήσια βάση Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής σε Μεγάλα Ελληνικά και Διεθνή ΜΜΕ κλπ.

Γ. Από οικονομίες που μπορεί να πετύχουμε σε διάφορους τομείς της δραστηριότητας του Δήμου, όπως πχ η διαχείριση των απορριμμάτων (περίπου 50 €/μ3 σήμερα), του νερού (περίπου 1,2 €/ μ3 σήμερα) κλπ. Επίσης μεγάλο μέρος εξοικονόμησης θα πετύχουμε εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αυτεπιστασίας στην εκτέλεση μικρών κυρίως δημοτικών έργων.

Δ. Από την προσδοκώμενη αύξηση των Δημοτικών εσόδων εφόσον εφαρμοστεί η αναπτυξιακή πολιτική που προτείνουμε με το πρόγραμμά μας.

 

Ε. Από την προσδοκώμενη αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από την Κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν περικοπεί τουλάχιστον 40%.